Rodinné vinařství Milan Sůkal

Rodinné vinařství Milan Sůkal

Milan Sůkal
Milan Sůkal

Rodinnou vinařskou firmu založil Miloslav Sůkal v roce 1990. V témže roce si nechal od družstva vrátit pozemky a do roku 1993 vysázel 0,5 hektarů vinice. V roce 1996 převzal vinařství syn Milan a do roku 2003 společně vysázeli 5 hektarů nových vinic. Od roku 1996 začali s výrobou jakostních a přívlastkových vín, která se od roku 1997 plní pouze do lahví.

Milan Sůkal

Důraz při jejich práci je kladen na maximální péči o vinice s individuálním přístupem ke každému keři, na tradiční a přirozené postupy při zpracování a zrání vína za částečné pomoci moderních technologických zařízení. Cílem je vyrábět vína, ze kterých je zřejmé spojení půdy, polohy, révy a vinaře. Používají výhradně vlastní hrozny. Jejich vína získala řadu ocenění na prestižních výstavách vín v České republice. Neustále investují do zlepšování technologie výroby, například v poslední době nákupem pneumatického lisu na hrozny, výstavbou haly obsahující lisovnu a klimatizovaný sklad na lahve.

V současné době obdělává Milan Sůkal se svojí rodinou 6 hektarů vinic. V dubnu 2015 vysadil dalších 2,3 hektarů ve viniční trati Podkovné. Roční produkce je 30 000 lahví. Hlavními odrůdami jsou Sauvignon, Rulandské Šedé, Tramín, Chardonnay, Ryzlink Rýnský, Ryzlink Vlašský, Pinot Noir, Merlot, Zweigeltrebe a Cabernet Moravia. Vinařství Milana Sůkala je známé tím, že až 50 % produkce může zrát v keramických nádobách s vynikajícími mikrooxidačními vlastnostmi. Odrůdy Chardonnay, Pinot Noir a Merlot zrají každoročně 12 až 24 měsíců ve francouzských dubových sudech.

Odrůdy, které naleznete u nás na prodejně:

Pinot Noir, výběr z hroznů

  • 22 měsíců zrání ve francouzských dubových sudech.
  • Má granátovo-rubínovou barvu. Ve vůni jsou tóny ušlechtilého dřeva, jahodového džemu a podzimního lesa. Chuť je dlouhá, harmonická a odrůdově typická.
  • Doporučujeme podávat k dušenému hovězímu masu a zvěřině.

Rulandské Šedé, pozdní sběr

  • Fermentace v nerezových tancích.
  • Víno má světle žlutou barvu. Vůně s aromatem vyzrálého jádrového a sušeného ovoce s tóny sušeného sena. Chuť je svěží, harmonická a vyvážená.
  • Vhodná je kombinace s polotvrdými sýry.

Tramín Červený, pozdní sběr

  • Fermentace v nerezových tancích.
  • Zlatožlutá barva, příjemná kořenitá a nevtíravá vůně. Chuť je také kořenitá, plná a svěží, s medovými tóny.
  • Harmonické, příjemně pitelné víno pro každý den.
%d blogerům se to líbí: