Prosecco
Je název italského vína, dříve též název bílé odrůdy vinné révy. Je odvozen od vesnice, která se nachází kousek od městečka Terstu v severní Itálii. Od roku 2010 smí být Prosecco užíváno jen k označování původu vína. Odrůda, z které se Prosecco vyrábí , se jmenuje Glera.
Prosecco Batiso pochází z území okolo Benátek v provincii Treviso. Jemné aroma vína a elegantní vkus vyplývá z dokonalé symbiózy mezi mírným mikroklimatem a kolísáním teploty s extrémně starým terénem. Půda vinic je bohatá na vápenec a jíl.
Batiso v místním nářečí znamená křtiny – při tomto obřadu se potírají dětem rty proseccem. Při tomto obřadu se má vyvolat u dětí láska k tomuto šumivému vínu.
Batiso Prosecco DOCG Extra Dry
Vůně: Ovocná se stopami ananasu, meruněk, hrušek a zlatého jablka. Květinová vůně připomínající vistárie a akácie.
Chuť: Především plná života a osvěžující.
Vhodné k: Vhodné jako aperitiv. Hodí se k rybím a zeleninovým předkrmům, ale také k rizotu.
Podávání: Při teplotě 8-10° C. Nejlépe v křišťálovém poháru s ledem.
Alkohol: 11%
Velikost lahve: 0,75 l, 1,5 l, 3 l, 6 l
Magnum lahve
Nyní nabízíme toto prosecco, kromě větší 1,5 litrové lahve, i ve 3 litrových a 6 litrových lahvích v krásné dřevěné krabičce. Hodí se skvěle jako dárek, či na oslavu, kde nechcete mít řadu několika menších lahví.
Sklizeň
Výroba vín s řízeným označením původu (DOC a DOCG) má velmi přísná pravidla a může být provozována jen v určité zeměpisné oblasti. Tedy v té, ve které se tradičně vyrábí již desítky či stovky let. Právě specifické přírodní podmínky této oblasti, propůjčují vínu jeho charakteristické vlastnosti. Vína s tímto označením představují, co do kvality, vrchol vinné pyramidy z oblasti Prosecca. A to si bezpochyby zaslouží pozornost.
A takhle už se sklízí vinná réva ve Venettu v oblasti Valdobbiadene, ze které se poté vyrábí Prosecco, s označením DOC už je sklizené. Prosecca s označením DOCG ještě na svou sklizeň čeká, protože vinná réva, ze které se vyrábí toto Prosecco se sklízí pouze ručně.