A. Robert – Blanc de Blacs – 1er Cru La Vignotte

Novinky z Francie od A. Robert

Vinice A. Robert se rozléhají od údolí Marny po oblast Côte des Blancs. Hospodaří na 68 vinicích, kdy několik z nich má status 1er Cru (Premier Cru), se třemi různými odrůdami. Různorodost těchto vinic vede ke skvělým možnostem kombinací těchto odrůd, konkrétně Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. A. Robert narozdíl od velké části vinařů z oblasti Champagne používá pouze své vlastní hrozny.

A. Robert Blanc de Blancs
A. Robert Blanc de Blancs

A. Robert – Blanc de Blancs – Brut

Tento výraz doslova znamená “bílé z bílých” a popisuje bílé víno vyrobené pouze z bílých hroznů. Tento výraz je často, nikoli však výlučně používán právě pro šumivá vína. Křídové podloží, typické pro Côte des Blancs, dává tomuto vínu jeho jemnost, svěžest a eleganci . Má světle zlatou barvu a jeho aroma je cítit po citrusových plodech, především po grapfruitech a citrónech. Jedná se o živé a svěží víno s vyváženou a delikatní chutí. Hodí se k plodům moře, zejména k ústřicím, lanýžům, či k rizotu. Zbytkový cukr má 7 g/l.

Ideální teplota podávání: 8 ° C

Odrůdy: 100% Chardonnay

A. Robert La Vignotte 1er Cru
A. Robert La Vignotte 1er Cru

A. Robert – 1er Cru – La Vignotte – Brut

Mimořádný charakter tohoto Premier Cru je vyjádřen v  kombinaci energičnosti  Pinotu Noir a elegance Chardonnay.

Název La Vignotte doslova znamená malé vinice, vztahuje se k velikosti pozemků vinic, z nichž mnohé jsou velké jako zahrada. Zraje 36 měsíců. Jedná se o brut s 8 g zbytkového cukru na litr. Toto champagne má velmi rafinovanou chuť a příjemnou mineralitu. Hodí se k široké škále jídel od mořských plodů, po rybí pokrmy, bílé maso či dokonce k ostřejším jídlům, jako je například kari a indická kuchyně.

Ideální teplota podávání: 8 – 10 stupňů

Odrůdy: 60% Chardonnay, 40% Pinot Noir

%d blogerům se to líbí: