Víno týdne – Allram Grüner Veltliner 2016

Allram Grüner Veltliner Lösskindel, Wagram – 2016

Allram Grüner Veltliner Lösskindel Wagram 2016
Allram Grüner Veltliner Lösskindel Wagram 2016

Allram Grüner Veltliner Lösskindel z okolí Wagramu ročník 2016 je skvělé mladé svěží víno.

Barva světle žlutá se zelenými tóny.

Najdete v něm lehce kořenité tóny a příjemné velmi zralé ovoce. Chuť je bohatá a elegantní, na patře velmi šťavnatá. Kyselinka je skvěle vyvážená s harmonickou mineralitou. Závěr je příjemně dlouhý.

Poskytuje svěžest a skvělý požitek. Na patře je jemný a hedvábně se rozplývá.

Hodí s k lehkým jídlům, telecímu masu, grilované zelenině, salátům. Skvělý je také k tradičním rakouským pokrmům.

Velmi příjemné a lehké víno během teplých dnů.

  • Alkohol: 12,5 %
  • Kyselinky: 6,0 g/l
  • Zbytkový cukr: 2 g/l
  • Doporučená teplota podávání: 10 – 12 stupňů

Vinifikace

Hrozny jsou ručně sbírané a fermentace probíhá při 19 °C za pomocí kvasnic přímo z vinohradu. Kontakt s vinným kalem je delší než obvykle. Zrání probíhalo v nerezových tancích. Obsah cukru ve vinném moštu byl 18 °KMW (18 gramů cukru na 100 gramů moštu)

Vinice

Původ podloží vinice se datuje již k době ledové. Podloží je sprašové a skvěle zadržuje vodu a pouze velice výjimečně můžou zásoby vody v půdě dojít. To skvěle tomuto Veltlínskému Zelenému vyhovuje. Výsledkem je víno se skvělou kombinací síly a elegance.

  • Výsadba révy: 1970 – 1985
  • Hustota výsadby: 4000 stromků na hektar
  • Sklizeň: 1. týden v říjnu
%d blogerům se to líbí: