Ron del Barrilito – Portoriko

Rum byl v Portoriku od nepaměti důležitou součástí zdejší kultury, a tak asi není divu, že se někdy tomuto karibskému ostrovu přezdívá Rum Capital of the World. Podle serveru Business on Puerto Rico pochází celých 70 % rumů vypitých ve Spojených státech právě z Portorika. Portorikánské rumy musejí ze zákona zrát alespoň 1 rok v dubových sudech, 3 roky, pokud mají nést označení gold, a 6 let, pokud  se má jednat o prémiové rumy.

Sudy Ron del Barrilito
Sudy Ron del Barrilito

Bayamón, město ze kterého pochází Ron del Barrilito je vzdálen zhruba 10 kilometrů od hlavního města Portorika, kterým je San Juan. Od roku 1797 tady Haciendu Santa Ana vlastnila Fernándezova rodina, která obhospodařovala plantáže cukrové třtiny. Jako mnoho tehdejších plantážníků, i Fernandézova rodina vyráběla rum pro svou osobní potřebu. Ron del Barrilito vyrábí dvě verze rumu, se dvěma a třemi hvězdami zraje 3 roky, zatímco ten se třemi hvězdami je blendem rumů zrajících 6 až 10 let. Společnost nedestiluje, nakupuje destilát z cukrové třtiny od místních výrobců, zejména od Bacardi a ten potom nechává zrát ve vypálených sudech po sherry. Důležitou složkou jejich tajného know-how, je takzvaná mezcla neboli přísada, připravovaná podle starého rodinného receptu, která dodá rumu del Barrilito jeho jedinečnou chuť, preferovanou mnoha místními obyvateli i milovníky rumu v různých koutech světa. Zdroj – časopis Warehouse.

Ron del Barrilito
Ron del Barrilito
%d blogerům se to líbí: