Nikka – Japonská whisky


Nikka

Masataka Taketsuru

Masataka Taketsuru

Shinjiro Torii

Shinjiro Torii

V roce 1934 založil Masataka Taketsuru společnost Nikka Whisky a v Yoichi, Hokaido postavil první destilerii, přestože místo nebylo nejpraktičtější. Vybral jej protože mu připomínala městečko ve Skotsku, kde whisky studoval a získala si jeho srdce. V současnosti vlastní dvě destilerie Yoichi a Miyagikyo, kde každá vyrábí whisky s jiným charakterem. V roce 2015 se destilerie stala destilierií roku v ISC Awards. A získává řadu dalších ocenění jako například zlaté medaile v ISC Awards pro Coffey Malt Whiskey, From the Barell, Supernika, Tsuru 17 Years Old, Coffey Grain a další.

Japonská whisky

Výroba whisky v Japonsku začíná ve 20. letech dvacátého století. Za její rodiče můžeme považovat pány Shinjiro Torii a Masataka Taketsuru, kteří v Japonsku otevřeli první destilerii a začali v ní vyrábět whisky podle umění naučeného přímo ve Skotsku. Dnes funguje v Japonsku několik destilerií, které produkují single malt i blended whisky, charakterem nejvíce podobné Skotské whisky.

Nikka Coffey Malt

Nikka Coffey Malt

Nikka – Coffey Malt Whisky

Je vyrobena 100% ze sladového ječmene, destiluje se ovšem na Coffeyho destilačním zařízení, na kterém se obyčejně destilují kukuřičné whisky. Výsledkem je plná dřevitá whisky s překvapivým charakterem. Aroma nese tóny hrušky, banánu, rýžového nákypu a vanilky. Chuť je dezertní, s tóny sušeného ovoce, rozinek a kukuřice. S karamelem a skořicí v závěru.

Obsah alkoholu je 45%.

Nikka From The Barrel

Nikka From The Barrel

Nikka – From the Barell

Je silný blend zrající v jednou použitých sudech po bourbonu. Nikka From the Barrel, která je plněna do netradičních designových půllitrových lahví, byla zvolena nejlepší japonskou blended whisky mladší než 12 let při udílení World Whiskies Awards 2007. Má přímočarou intenzivní, květinovou vůni s tóny broskví, rozmarýnového oleje a borové mízy. Chutná lehce sladce po vanilce a třešních se silně kořeněným závěrem.

Obsah alkoholu je 51,4%,

V roce 2015 získala také například ocenění: Best International Blend (Nejlepší mezinárodní blend) v soutěži International Spirits Challenge 2015

Nikka Taketsuru Pure Malt

Tato sladová whisky bez udání stáří, nesoucí jméno zakladatele společnosti Nikka, byla vyrobena v roce 2014. Jedná se o blend sladových whisky stařených v průměru 10 let v různých typech dubových sudů. Vysoký podíl maltů z destilerie Miyagikyo dodává této whisky čerstvý ovocný charakter, doprovázený vyzrálými vůněmi, o něž se postaraly zejména sudy po sherry.

Nikka Blended Whisky

Jednoduchý, stručný název Blended Whisky poukazuje na dovednosti firemních blenderů více než kterákoli jiná Nikka láhev. Vyniká velmi jemnou ovocnou chutí a perfektní vyvážeností. Jedná se o nejpřístupnější Nikka blend současnosti a je ideální vstupní branou do světa japonské whisky.

Japonská Nikka je důkazem toho, že kvalitní whisky nemusí pocházet ze Skotska. Dokazují to i nesčetné ocenění, které každým rokem získávají na prestižních mezinárodních soutěžích.