Luxusní novinky – Caroni 21, Don Papa, Laphroaig 25 a Diplomatica

Laphroaig 25yo

Jak vznikne něco tak skvělého, jako je Laphroaig 25y? Úplně jednoduše. To takhle vezmete klasickou Laphroaig a dáte ji do dvou typů sudů. Do evropských po sherry a do amerických dubových po burbonu. Zavřete. Necháte zrát. A pak už jen čekáte. A čekáte. A čekáte. A čekáte. Čekáte dvacet pět let. Dvacet pět let! Když se po čtvrtstoletí konečně dočkáte, máte dvě whisky ze stejného základu. Single malt. Ty ještě ve správném poměru smícháte a Laphroaig 25y je na světě. Prostě nic složitého. Jen 25 let práce a čekání. Výsledek ale za to stojí. Plná vůně i chuť rašeliny ostrova Islay je samozřejmostí. Tu doplňuje jemná nasládlost způsobená dlouhým zráním v sudech po sherry. V ústech se tento základ následně rozvine do výrazných tónů koření a ovoce. Hlavně jablek. Ocas je dlouhý, pro whisky z Islay typicky rašelinový. Mistrovský kousek. Bez přehánění.

Diplomático Distillery Collection No. 2 Barbet Column Rum

Řada Diplomático Distillery Collection představuje rumy, vyrobené na různých destilačních zařízeních, kterými disponuje společnosti DUSA (Destilerias Unidas S.A.). Milovníci prvotřídních destilátů se tak budou mít možnost postupně seznámit s různými chuťovými profily rumů, v závislosti na použitých destilačních zařízeních a budou si tak moci vychutnat čisté esence rumů Diplomático.

Barbetovo kolonové destilační zařízení bylo přivezeno do palírny Diplomático v La Miel v roce 1959. Tento kontinuální destilační systém zkonstruoval Emile Barbet v roce 1927 ve Francii, kde se původně používal k výrobě koňaku. Tento systém se nazývá AR podle destilačních kolon ze kterých se skládá, tedy aldehydové a rektifikační. V aldehydové se nežádoucí složky oddělí od zbytku destilátu a v rektifikační koloně se následně destilát pročistí. Barbetova destilační kolona je unikátní svým designem, který vyrobenému destilátu propůjčuje onu charakteristickou ovocitost.

Výchozí surovina: melasa cukrové třtiny
Destilace: 100% Barbetova destilační kolona
Sudy: sudy z amerického bílého dubu, po bourbonu a sladové whisky
Zrání: 4 roky
Složení blendu: 100% lehké rumy
Chuťový profil: Ve vůni se projevují tóny tropického ovoce, které vyvažují tóny vypáleného dubu a spolu tvoří výrazný buket. Na patře je lehce suchý s jemnými tóny dřeva a čerstvostí citrusových plodů, které se snoubí v příjemném a dlouhotrvajícím závěru.
Doporučené podávání: Čistý nebo na ledu.

Diplomático Distillery Collection No.1 Batch Kettle Rum

Destilační zařízení „Batch Kettle“ bylo přivezeno do palírny Diplomático v La Miel v roce 1959 z Kanady, kde se používalo pro výrobu whisky. Tento unikátní periodickýdestilační systém je v podstatě kombinací atypického destilačního kotle a kolony. Jedná se o destilaci ve várkách, v tomto případě polořemeslný, značně pomalý a
náročný způsob destilace, který vyžaduje důkladnou kontrolu mistrů palírníků.

Chuťový profil: Výrazná vůně, která v lahodné vyváženosti spojuje sladké a ovocné aroma, divoké květiny a vanilku. Jeho vytříbenost pokračuje na patře, kde se delikátní dřevité taniny doplňují s tóny páleného karamelu a příchutí zralého červeného ovoce, končící v měkké, sladké dochuti.
Doporučené podávání: Čistý nebo na ledu.

Don Papa Rare Cask

Don Papa Rare Cask je destilován z čokoládové cukrové třtiny a obsahuje 50,5%.
Jeho vůně je popsána jako “bohatá a silná”, “hladký a ovocný” v ústech, s “dlouhým a čerstvým” povrchem.
Nabízí bohatou a komplexní chuť dubu, kakaa a ovocných koláčů, s nádechem čerstvé máty.
Množství je omezeno na 6000 očíslovaných lahví v celosvětovém měřítku. Rum je zabalen do dřevěné nádoby s podrobnostmi o domě ostrova Don Papa a místním revolucionářem Papa Isio.

Caroni 21 yo

Destilerie byla založena v roce 1923, v srdci plantáží cukrové třtiny Caroni na ostrově Trinidad. Tato slavná destilerie byla proslulá po celém světě díky výrobě jednoho z nejlepších Heavy Rums, které získaly velkou chválu od britského námořnictva. V roce 2003 zastavila destilerie svoji výrobu cuktové třtiny a palírna byla chvíli poté nevyhnutelně uzavřena.

Caroni 21 let obsahuje rum z ročníku 1996, zrála a destilovala se dvacet jedna roku na ostrově. Obsahuje 57,12% alkoholu. Tropické podmínky vedou k 86% ztrátě destilovaného lihu v důsledku odpařování: neboli podíl pro anděli. Etiketa je reprodukcí originálu z roku 1940, která byla vybrána ke vzpomínce na zlatý věk Trinidad Rumu. Jedná se o exkluzivní kousek.

%d blogerům se to líbí: