Ardbeg whisky

ARDBEG WHISKY

Palírna Ardbeg byla založena v roce 1815 a prošla bouřlivými časy, než ve 20. století zažila svou renesanci. Ardbeg je nejvíce rašelinná, kouřová, ale také chuťově nejvyváženější Islay malt whisky. Balancuje mezi kouřovostí a sladkostí a výsledkem je tak velmi komplexní chuť. Nefiltruje se za studena a tím získává extra dojem na patře. Ardbeg je whisky znalců, což dosvědčuje i Ardbeg Committee, sdružující ve 130 zemích světa přes 120 000 jejich věrných příznivců. V nabídce máme tyto kousky:

Ardbgeg Islay
Ardbgeg Islay

V nabídce máme tyto kousky:

ARDVEG AN OA

Ardbeg An Oa je první stálý přírůstek základní řady whisky Ardbeg za téměř 10 let.
Byly použity whisky ze 3 různých druhů sudů:
▪Pedro Ximenez sherry sudy přinášejí sladkost
▪Panenské zuhelnatělé dubové sudy pro kořeněnost
▪Sudy po bourbonu pro intenzitu

Whisky byly smíchány dohromady ve speciálně vytvořené spojovací kádi z francouzského dubu, nacházející se v nově vytvořené Gathering Room. Vznikla tak whisky plná komplexních kontrastů: typická síla a intenzita společně s překvapivou hedvábností. Lahvována při 46.6% ABV and nefiltrovaná zastudena.

Aroma: Zakulacené a jemně kouřové s tóny smetanových karamelek, anýzu, melasy a datlí. Přidává se náznak ovoce jako broskev a banán.

Chuť: Hladká, krémová textura přináší hutnou sladkost sirupu a tóny mléčné čokolády, smetanových karamelek, anýzu, pomeranče a lístků kouřového čaje. Dále se objevují tóny sladkého koření (muškátový oříšek, skořice), náznak doutníkového kouře a velmi neobvyklá chuť grilovaných artyčoků. Chuť dotváří přetrvávající sladké tóny květin, karamelek s mátou a sušenek.

Závěr: Jemný, ale přesto intenzivní, s tóny anýzu, ořechu a s náznakem kouře.

ARDBEG 10 YEARS OLD
Ardbeg Ten Years Old je známá po celém světě jako nejvíce rašelinná, kouřová a komplexní single malt whisky. Oceněna World Whisky of the Year v roce 2008. Nefiltrovaná za studena a lahvována při 46% ABV.

Aroma: Záplava intenzivního kouřového a ovocného aroma mísící se s rašelinou doplněná kůrou citrónu a limety, obalená v hořké čokoládě. Mentol a černý pepř prostupuje sladkou kouřovostí, následovanou tóny dehtu a grafitu. Připojuje se aroma uzené ryby a křupavé slaniny, po boku se zelenou paprikou, pečeným ananasem a hruškovým džusem.

Chuť: Exploze chutí s dominující rašelinou, doprovázenou štiplavou citrónovou a limetovou šťávou, černým pepřem a karamelem se skořicí. Následuje vlna slaných chutí s tóny podmáslí, zralých banánů a rozinek. Kouřovost zaplavuje patro a přináší chuť horkého krémového cappuccina a pečených marshmallows. Chuť přetrvává, prohlubuje se a objímá patro s olejovitou rašelinností.

Závěr: Dlouhý a kouřový s tóny espressa, anýzu, pražených mandlí a jemným náznakem ječmene a hrušky.

ARDBEG UIGEADAIL
Ardbeg Uigeadail, vyslovováno „Oog-a-dal“, je gaelský výraz pro „temné a záhadné“ místo a odkazuje k jezeru Loch Uigeadail, ze kterého palírna čerpá vodu pro své whisky. Zrála v sudech po španělském sherry a po bourbonu. Oceněna World Whisky of the Year v roce 2009. Nefiltrovaná za studena a lahvována při 54,2% ABV.

Aroma:  Snoubicí se aroma kouře se sladkými bonbóny, ořechy a kůži. Výrazně olejnatá v chuti. Vánoční cukroví se zde mísí s vůní uzeného masa.

Chuť: S jemnou podstatou zeminy se snoubí nádech mořské soli, aby zdůraznil neobyčejně příjemný nádech sladkostí.

Závěr:  Na závěr se v nádechu kouře připomene sladké kořeni.

ARDBEG CORRYVRECKAN
Ardbeg Corryvreckan získal jméno po slavném mořském víru, ležícím na severu ostrova Islay, kam vkročí jen ti nejodvážnější. Právě zde zakotvil vikingský princ Breacan svou loď na tři dny a tři noci, aby získal ruku dcery Pána ostrovů, a kde ho nakonec hluboké vody pohltily. Legendární whisky pouze pro odvážné! Zrála ve francouzských dubových sudech. Oceněna The World‘s Best Single Malt v roce 2010 během World Whiskies Awards.
Nefiltrovaná za studena a lahvována při 57,1% ABV.

Aroma: Intenzivní a silné. bouřlivá síla Corryvreckanu vás vtáhne dovnitř, zakružte sklenkou a ponořte nos do proudu podehtovaných provazů, téru a lněného oleje zvedajícíh se z nitra víru. Až si zvyknete na tu sílu, setkáte se v nitru s tmavou čokoládou, černým rybízem, třesněmi a borovým jehličím. Po přidání vody se objeví vůně stejku s cayenským pepřem a ústřic v pepřové omáčce, s náznakem mořské slanosti, uzené slaniny, vanilky, hřebíčku a borůvek.

Chuť: Ponořte se do víru a okuste tajemné hlubiny Corryvreckanu. První vnoření vynese na povrch stejk s pepřem se štiplavostí mořských řas. Jak postupujete hlouběji, setkáte se s douškem dehtově černé kávy, tmavým ovocem (černý rybíz, borůvky, třešně) a hořkými mandlemi. ještě později se vynoří badyán a na závěr překvapení v podobě fialek.

Závěr: dlouhé, hluboké a silné až do samého závěru – s dehtově černou kávou, třešněmi v čokoládě a pepřovou omáčkou.

%d blogerům se to líbí: