Absinthe – Žufánek

Absint vznikl v 18. století jako koncentrát chutí a vůní destilovaný z nejlepších bylin, který se před vlastní konzumací ředil studenou vodou dle preferencí daného konzumenta.

Absinthe St. Antoine
Absinthe St. Antoine

Legendární, tajuplný a hříšný nápoj bohémů, umělců a barových povalečů, připravený dle původního receptu a postupu. Absinthe St. Antoine se zrodil průtahovou destilací vybraných bylin včetně pelyňku pravého (Artemisia absinthium) a pelyňku pontského (Artemisia pontica).

V absintu nejsou žádná sladidla, barviva, umělá aromata, jedná se o kompletně přírodní produkt jako z nejslavnějšího období Belle epoque a na kterém by si dnes s chutí pochutnávali umělci jako Vincent Van Gogh, Toulouse Lautrec, Ernest Hemingway a další.

Moderní svět rozlišuje v současnosti dva druhy absinthu. První je francouzský (nebo švýcarský), který se vždy destiluje a označujeme ho jako pravý absint (absinthe). Pije se celá staletí ředěním studenou vodou obvykle v poměru 1:3. Důsledkem se mléčné zakalení nápoje, takzvaný louche.Druhým typem je východoevropská varianta s označením absinth (bez posledního „e“), vzniklá v devadesátých letech v České republice, často modravé, červené či jinak chemické barvy. Je míchán za studena pomocí lihu, aromat, extraktů a obarven chemickými barvivy (éčka). České absinthy ale v žádném případě nepředstavují původní podobu tohoto nápoje a kvůli nim si můžete bohužel pokazit dojem o pravém absintu, který vypadá, chutná a voní úplně jinak.

Ovocné sady Žufánek
Ovocné sady Žufánek

 

%d blogerům se to líbí: